Columbia Ave

Multifamily Hillside Residential Townhome Development


Neighbourhood on the Hillside

This multiple family residential development consists of 97 residences in Peachland, BC. Building placement on the 4.6 Ha site was carefully considered and is sensitively integrated within the context of the existing hillside residential neighbourhood.

Slope adaptable units in the form of walk-ups, walk-outs, and double walk-outs were utilized to reduce impact on the existing hillside, and to retain as much natural vegetation as possible. Residential clusters have limited development to just 16.02% of the site. Where cut/fill scenarios would have disturbed larger sections of the hillside, serpentine stone retaining walls are proposed in a terraced format to reduce perceived massing and to retain natural vegetation.

The proposed development arranges the townhomes in 2-5 unit building arrangements to bolster density on this hillside site. Unit sizes and designs were created to fit within the scope of surrounding development in an aesthetically pleasing format. The proposed landscape plan makes use of natural vegetation whenever possible, while adding geographically appropriate trees and shrubs around the units to enhance visual appeal.

Want to learn more about this project?